Week van de teek.

21 maart 2017

Op 3 april start de week van de teek.

Tijdens deze week wordt er landelijk aandacht gevraagd voor teken en de gevolgen van tekenbeten. Aandacht die helaas hard nodig is: het aantal teken in Nederland blijft stijgen !

Verheugt u zich op het voorjaar en de zomer? Teken en vlooien ook!  Ze worden nu zeer actief en kunnen bij uw hond of kat veel ongemak veroorzaken. Jeuk, irritaties en mogelijk ook ziektes.  Via een tekenbeet kunnen ziekteverwekkers overgebracht worden op kat, hond en mens. Vlooien kunnen lintwormen overbrengen en uw huisdier kan allergisch zijn voor vlooienbeten.

Van 3 t/m 9 april is het de Week van de Teek.  Bescherm uw huisdier.

We nodigen  honden- en kattenbezitters uit  om een afspraak te maken, waar ze hun huisdier persoonlijk kunnen laten inspecteren en het juiste vlooien- en tekenbestrijdingsadvies kunnen krijgen.Net als vaccinaties, mondverzorging en voeding, moet vlooien- en tekenbestrijding onderdeel zijn van de dagelijkse gezondheid van elke hond en kat.

U kunt online via onze chat  een afspraak maken via de website www.vetcare.amsterdam. U kunt ook een email sturen naar afspraken@vetcare.amsterdam of via ons telefoonnummer 020-6127398

Teken wachten op u en uw huisdier

Teken zijn spinachtige beestjes en komen vanuit het gras, bladeren en lage begroeiing op mensen en dieren terecht. Daar hechten ze zich vast en starten met bloedzuigen. Zo’n tekenbeet kan ziekteverwekkers overbrengen op mens en dier. De meest bekende aandoeningen zijn borreliose (ziekte van Lyme) en babesiose.

 

Teken komen overal voor

Veel mensen denken dat teken alleen in bosrijke gebieden voorkomen. Dat is niet juist. Teken komen overal voor. In struikgewassen, duinen, zelfs in tuinen en parken in de stad kunt u teken aantreffen. Huisdiereigenaren doen er dan ook verstandig aan om zichzelf en hun huisdier na een bezoek aan de natuur grondig te controleren.

Voorkomen is beter dan genezen

Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw huisdier, is het belangrijk om middelen tegen teken te gebruiken en dagelijks uw hond of kat te controleren op de aanwezigheid van teken.

Wist u dat…

  • een teek ziekteverwekkers kan overbrengen, zoals de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt of de parasiet die babesiose veroorzaakt?
  • de kans op overbrengen van ziekten wordt verminderd als teken snel worden gedood of verwijderd?
  • een vrouwelijke teek maar liefst 3.000 tot 6.000 eieren legt?
  • Het 2 tot 3 maanden duurt voordat een besmet huis vrij is van vlooien? Zorg daarom voor een langdurige bescherming

 

 

 

 

5 tips voor het verwijderen van teken

1 Verwijder een teek altijd zo snel mogelijk met een tekentang. Nooit met de hand of met een gewone pincet, de kop van de teek kan dan achter blijven in uw huisdier.

2 Verdoof de teek nooit met alcohol, dan braakt de teek  de maaginhoud in de huid van uw huisdier.

3 Pak de teek met de tekentang zo dicht mogelijk op de huid. Zo wordt voorkomen dat de kop van de teek achter blijft. Draai dan met de tekentang totdat de teek loskomt. Dit kan zowel rechts als links om.

  1. Controleer of de kop van de teek is verwijderd. Als deze toch is blijven zitten moet deze eruit zweren. Vaak ontstaat er een bult, deze verdwijnt vaak vanzelf .

5 Bij ziekteverschijnselen neem contact met ons op.

Geef vlooien geen kans!

Vlooien. Alleen van het woord krijgt u misschien al jeuk. Kunt u zich voorstellen hoe uw hond of kat zich moet voelen als hij daadwerkelijk vlooien heeft? Voor het welzijn van uw dier is het belangrijk om snel van vlooien af te zijn. Want naast dat vlooien vervelend zijn voor uw huisdier, kunnen zij ook lintwormen overbrengen en kan uw huisdier allergisch zijn voor vlooienbeten.

Meesterlijke voortplanters

Vervelend en irritant zijn ze, die kleine bloedzuigers. Vlooien gedijen in het voorjaar, de zomer en de herfst zowel buitenshuis als binnenshuis. En omdat huizen bij koud weer verwarmd worden kunnen ze het hele jaar door in huis overleven.  Als vlooien het naar hun zin hebben zijn het meesterlijke voortplanters. Dit betekent vlooieneitjes, -larven en -poppen in uw huis. Door warmte, vochtigheid en beweging in de directe omgeving, kunnen vlooieneitjes zich snel ontwikkelen tot volwassen vlooien.

Vlooieneitjes liggen overal

U denkt misschien dat uw huisdier geen vlooienprobleem heeft, omdat u er maar een paar ziet. Maar wist u dat de vlooien die op de huid van uw huisdier zitten slechts 5% van het vlooienprobleem uitmaken? Eitjes, larven en poppen in de omgeving van uw huisdier nemen de overige 95% voor hun rekening. Er zijn maar een paar vlooien nodig om uw hele huis te besmetten. Vrouwelijke vlooien leggen eitjes, vaak wel 50 per dag. Zo worden een paar vlooien er snel veel meer!

Hoe zie ik of mijn huisdier vlooien heeft?

Om na te gaan of uw huisdier vlooien heeft, kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. Als u zwarte korreltjes aantreft, is dit waarschijnlijk vlooienpoep. Wanneer u een korreltje op een nat, wit papier legt en na enige tijd het papier rond dit korreltje rood-bruin kleurt, weet u zeker dat u met vlooien te maken heeft.

Uw dier en huis vlooienvrij

  • Behandel uw huisdier tegen vlooien. Begin op tijd en herhaal de behandeling weer op tijd. Uw woning grondig stofzuigen helpt bij het verwijderen van onvolwassen vlooienstadia uit uw huis. Vergeet de auto niet als u uw huisdier ook wel eens met de auto vervoert.
  • Was dekens, manden, speeltjes, beddengoed en dergelijke grondig uit.
  • Bij een stevige vlooienbesmetting kan het noodzakelijk zijn de onvolwassen stadia van de vlo in uw huis aan te pakken met aanvullende sprays.
  • Let op! Sommige vlooienmiddelen voor honden mogen absoluut niet gebruikt worden op katten. En andersom. Wij geven u graag advies.

Vetcare is een onderdeel van Vetcare Dierenkliniek BV. KvK 67653804 RSIN 857111929